woensdag 3 februari 2010

Nederland spaart minder en geeft meer uit in Q4 2009






DNB publiceerde deze week cijfers, waaruit blijkt dat Nederlandse particulieren meer opnamen van de spaarrekening dan dat ze stortten in het najaar van 2009. In totaal werd meer dan een miljard EURO aan spaargeld weggetrokken. Tot en met september 2009 was er nog een duidelijke groei meetbaar van maar liefst zestien miljard EUR.

Als redenen voor deze ommekeer worden met name de toenemende werkloosheid, de naderende feestdagen en de relatief lage spaarrente genoemd.

In principe is uitgeven van geld oftewel consumeren een uitstekende remedie tegen de effecten van een depressie in de markt. Op de langere termijn doet de consument zichzelf echter wel tekort, wanneer er relatief weinig wordt gespaard. Sparen levert natuurlijk toch vermogensaanwas op, terwijl spenderen of het geld laten rusten op een lopende rekening alleen leiden tot langzaam aan interen op het vermogen.

Probeer als consument dan ook automatisch een bedrag te sparen op maandbasis en vergelijk regelmatig de rente op aangeboden spaarrekeningen. Een procent spaarrente kan namelijk veel verschil maken. Zet wanneer je je het kunt veroorloven wat geld weg op een spaardeposito of andere constructie, waar je relatief veel rente krijgt om het geld wat langer vast te zetten.