zaterdag 13 februari 2010

Pensioentest: Moet ik mijn pensioen zelf aanvullen?





Veel mensen denken nog altijd dat ze automatisch bij pensionering 70% van het laatst verdiende inkomen zullen ontvangen. Dat is helaas meestal niet het geval.

Tegenwoordig wordt er vaak gewerkt met een middelloonregeling, waardoor je salaris over alle jaren die je hebt gewerkt wordt gemiddeld. Ook wordt het pensioen niet altijd geindexeerd op inflatie. Hierdoor wordt wat je daadwerkelijk krijgt aan pensioenvergoeding in de praktijk veel en veel lager dan die 70%.

Dan hebben we het nog niet eens over pensioenbreuk door veranderen van werkgever, scheiden, ontslag, tijdelijk studeren of een sabbatical. Of over zelf eerder willen stoppen met werken of ongewild arbeidsongeschikt raken.

Een pensioengat is dus helaas geen uitzondering maar eerder de regel. En zelf zorgen voor aanvullend pensioen met een koopsompolis, lijfrentepolis of via banksparen of beleggen is dus zeker raadzaam.

Niets hoeft maar als je inderdaad 70% van je laatst verdiende inkomen wilt blijven verdienen, zal je toch echt ook zelf vermogen moeten opbouwen om straks te kunnen genieten van een zorgeloze oudedag.