dinsdag 2 februari 2010

Crisis woningmarkt? Durf juist nu een huis te kopen!





Dat de woningmarkt in een crisis verkeerde, wisten we eigenlijk al. De cijfers over 2009 laten echter schrikbare resultaten zien: Het aantal huizen dat vorig jaar werd verkocht daalde met ruim 30% en de gemiddelde verkoopprijs lag bijna 7% lager.

Net zoals ook in het kader van de meer globale kredietcrisis regelmatig is genoemd is ook hier minder consumeren geen oplossing. Sterker nog door geen geld uit te geven houdt de consument de situatie in stand. Juist door in deze markt wél een huis te kopen trekt de economie weer aan; bovendien is het nu voordeliger dan de afgelopen jaren om dat te doen. Toch zeker 7% plus een heleboel angst van de verkopende partij voordeliger.

De cijfers over het laatste kwartaal van 2009 van IG&H Hypothekenupdate zijn overigens al weer gematigd positief. De eerste voorzichtige tekenen van herstel zijn zichtbaar. De banken staan stabiel wanneer het gaat om de verkoop van hypotheken en er lijkt voor het komende jaar eigenlijk geen vuiltje aan de lucht te spotten.

Waarom durven mensen in deze markt dan geen huis te kopen? De afgelopen jaren betaalden we allemaal met plezier veel te veel voor ons eigen plekje. We staken onszelf diep in de schulden met een tophypotheek. En nu niet meer durven, terwijl er minder voor de huizen wordt gevraagd, ze langer te koop staan en de verkoopprijs meestal naar beneden wordt bijgesteld? Nu de hypotheekrente bovendien laag is? En je veel meer huis kunt kopen door een voordelige hypotheek?

Nu een huis kopen is helemaal niet zo'n slecht idee. Juist nu een huis kopen is eigenlijk een vrij goed idee.