woensdag 13 januari 2010

Huis kopen? Krijg eerst inzicht in of de vraagprijs reeël is!





Huis Kopen? Droomhuis al gezien? Hoe weet je nou of de vraagprijs niet belachelijk hoog is? Dat wat wordt gevraagd een redelijke afspiegeling vormt van de waarde van het huis in kwestie?

In tegenstelling tot marktleider Funda zijn er ook een aantal huizen websites, waaronder Miljoenenhuizen.nl, die inzicht geven in gedane aanpassingen van de verkoopprijs van huizen, die te koop zijn. Wannneer een huis dus wordt "afgeprijsd" kun je dat daar terugvinden en dat is natuurlijk interessante informatie voor toekomstige huizenkopers.

Ook is het mogelijk om op te zoeken voor welke prijs het huis vroeger van eigenaar is gewisseld. Zo krijg je als koper inzicht in het percentage waarmee de verkoopprijs is opgeschroefd over de jaren heen. Deze mogelijkheden zorgen ervoor dat jij als koper weet of de prijs die je betaalt voor je droomhuis reeël is of toch niet. Een hypotheek is al heel duur en een lagere hypothecaire financiering dus altijd welkom.

Het mag duidelijk zijn dat verkopers niet altijd blij zijn dat deze informatie open en bloot wordt prijsgegeven. De rechter heeft echter bepaald dat kopers én verkopers recht hebben op dezelfde informatie en dat het publiceren van de vraagprijsgeschiedenis en verkoopgeschiedenis van huizen vanaf nu wettelijk is toegestaan.