zondag 29 november 2009

Belastingtips voor het Einde van het Jaar





Het fiscale jaar komt per 31 december 2009 ten einde. Wanneer je nu een beetje slim bent, houd je dadelijk meer geld over voor het kopen van de kerstcadeaus. Tijd dus voor wat belastingtips, die ervoor zorgen dat jij straks in april minder belasting betaalt over 2009.

Als je jouw persoonlijke lening kunt aflossen doe het dan voor het einde van het belastingjaar. Het hebben van een kleine schuld is niet gunstig. Als jouw restschuld lager is dan 2800 EUR heb je namelijk geen recht op de aftrekregeling voor schulden. Aflossen of juist verhogen van een bestaande lening is dan ook het devies.

Iets soortgelijks geldt voor de hypotheek. Wanneer jouw restschuld laag is (lager dan 30.000 EUR) en je kunt die inlossen voor het einde van het jaar, hoef je geen eigen woning forfait te betalen.

Wanneer je je spaargeld gebruikt om deze aflossingen te doen, heb je minder vermogen in Box 3 en betaal je dus ook nog eens minder vermogensbelasting. Het is hoe dan ook een goed idee om je vermogen te drukken vóór het einde van het jaar. Dat kan bijvoorbeeld ook door een schenking aan een goed doel.

Geven aan een goed doel kan soms in je voordeel werken, omdat de giften fiscaal aftrekbaar zijn. Daarvoor moet de schenking tussen de 1% en 10% van het inkomen bedragen, waarbij het minimum 60 EUR bedraagt. Kijk wel eerst na welke instellingen door de Belastingdienst als geaccepteerde doelen worden gezien, want niet alle goede doelen worden ook als zodanig erkend. Ook schenkingen in natura zijn toegestaan mits je kan aantonen wat de waarde daarvan is. Je oude kleren weggeven heeft dus enkel zin, als je in het bezit bent van een aankoopbon.