woensdag 9 december 2009

Meer hypotheken met NHG in tweede helft 2009





Steeds meer mensen maken bij de aankoop van een nieuw huis gebruik van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie. Per maand worden er ongeveer 10.000 nieuwe hypotheken op NHG gesloten. En dat is zo'n 85% van alle huizen, die maandelijks worden verkocht.

De mensen zijn door de crisis blijkbaar op zoek naar meer zekerheid. Ook is sinds juli 2009 de grens voor NHG opgetrokken van 265.000 EUR naar 385.000 EUR om ook iets duurdere huizen te kunnen financieren op NHG. Zo krijgen ook mensen, die een duurder huis kopen, dezelfde zekerheid dat wanneer ze onverwacht hun baan verliezen of in scheiding terecht komen de restschuld van de hypotheek volledig wordt vergoed na een gedwongen verkoop van een woning.

Een hypotheek met NHG is qua hypotheekrente ook nog eens zo'n 0,5 tot 0,75% voordeliger voor consumenten dan een hypotheek zonder NHG. Banken zullen deze vorm van hypotheek nu extra stimuleren, omdat de kans op een gedwongen verkoop als gevolg van de crisis toeneemt. En voor de banken is het in dat geval natuurlijk ook beter, wanneer ze een beroep kunnen doen op de garantie die NHG met zich meebrengt. Daarmee is een hypotheek met NHG zowel voor de consument als voor de bank, die de hypothecaire lening verstrekt, een gunstige optie.