maandag 4 juni 2012

Verwachting Hypotheekrente 2013

Naar mate het jaar 2012 vordert, wordt het steeds duidelijker dat de hypotheekrente nog verder aan het dalen is en de verwachting bestaat dat we ook kunnen rekenen op een dalende hypotheekrente in 2013.

Op dit moment is de hypotheekrente op kortlopende hypotheken, dat wil zeggen hypotheken met ofwel een variabele rente ofwel een looptijd van maximaal één tot twee jaar, behoorlijk aan het dalen.

De hypotheekrente op langlopende hypotheken en een vaste rente voor een periode van 2 jaar tot 20 jaar is licht dalend tot gelijkblijvend. Deze rente volgt echter over het algemeen de kortlopende rente. De verwachting is dat ook de langlopende rente op hypotheken verder in 2012 en 2013 zal gaan dalen.

Wat betekent dit voor jou als huizenkoper?

Kies voorlopig voor een kortlopende hypotheek en liefst voor een hypotheek met variabele rente. Sluit vervolgens over naar een langer lopende hypotheek, wanneer die hypotheekrente ook gaat dalen. Of blijf, als je het aandurft, gebruik maken van een hypotheek met een variabele rente. De prognose voor de hypotheekrente is heel gunstig en voorlopig bestaat de verwachting niet dat deze de komende tijd opnieuw zal gaan stijgen.