donderdag 24 mei 2012

Verwachting huizenprijzen in 2013

De stimulans van de overheid om tot 1 juli 2012 de overdrachtsbelasting te stimuleren om de huizenmarkt een impuls te geven heeft niet veel verschil gemaakt. Mensen zijn nog steeds huiverig om een nieuw huis te kopen.

Dit heeft echter nog steeds een positief effect op de ontwikkeling van de huizenprijzen. Bijna medio 2012 zien we dat huizen nog steeds langere tijd te koop staan en dat de vraagprijs op verschillende momenten behoorlijk naar beneden wordt bijgesteld. Ook worden huizen, die nieuw in de verkoop komen, vaak al tegen een veel lagere vraagprijs in de markt gezet.

De verwachting is op dit moment dat die dalende trend van de huizenprijzen zich nog verder voortzet in 2013. Het is dus nog steeds een heel goed moment om een huis te kopen. De vraagprijzen zijn historisch laag en er valt stevig te onderhandelen bij de aankoop. Het is niet ongewoon om 10% tot 20% lager te bieden dan de vraagprijs op een bestaande woning.

Zeker wanneer je wilt verhuizen naar een groter huis, is dit een uitstekend moment. Je eigen huis kan langer te koop staan en minder opbrengen maar met name bij huizen in het hogere segment liggen de vraagprijzen heel erg laag. Wanneer je je wilt verbeteren, is het dus gunstig in 2013 om te kiezen voor een duurdere koopwoning.